Theater De Roode Bioscoop

Geschiedenis

Voordat Theater de Roode Bioscoop een theater werd, begon het in 1913 onder de naam Ons Genoegen of de Westerbioscoop als… jawel, een bioscoop. Toen deze bioscoop in handen kwam van de socialistische anarchist Gerhard Rijnders ging het in de volksmond Roode Bioscoop heten, met verwijzing naar zijn eigen politieke voorkeur en bijbehorende kleur. Op het programma stonden uitsluitend propagandafilms die het socialistische gedachtegoed uitdroegen, waarvan de eerste een mijnwerkersdrama was met de titel Glück auf! die op 1 september 1913 werd vertoond. Deze films waren alleen niet erg lucratief en de bioscoop sloot zijn deuren vlak voor de Tweede Wereldoorlog.

Voordat het pand weer een culturele bestemming kreeg, heeft het daarvoor nog dienst gedaan als lampenfabriek Excelsior, dansschool Bonel, fietsenmakerswerkplaats en als groentewinkel. Eind jaren zeventig vestigden Theatergroep Flint (voorheen De Gebroeders Flint) in het inmiddels leegstaande pand hun repetitie ruimte. Na verloop van tijd kreeg het de theaterbestemming die het nu nog steeds heeft en hopelijk nog lang houdt.

In 2010 zag de toekomst er even somber uit toen de eigenaar de huur wilde verdriedubbelen, maar dankzij de goddelijke interventie van een mecenas is het pand voor fantastische voorstellingen en concerten in de toekomst veiliggesteld.