26 maart Logosamphia ‘Sadra Hemati (Iran-Nederland)
Logosamphia is het alter ego van Iraans/Nederlandse audiokunstenaar Sadra Hemati. Op zevenjarige leeftijd ontvluchte hij met zijn ouders Iran. Hij groeide op met oosterse traditionele muziek en de klanken van Pink Floyd en Tom Waits. Wennend aan een nieuwe cultuur werd muziek al gauw een uitlaatklep.
Met zelfgebouwde instrumenten, al dan niet aangestuurd door verse stukken fruit, brengt Logosamphia avantgardistische dance met vleugjes disco, jungle, neo-polka, obsceniteit & balkan. Kortom: muziek om de zolen van je schoenen lekker te laten piepen.
27 maart Maria Parlovona (Oekraïne)( – Irakli (Georgië) -- Fernando Lamereinhas (Portugal) onder voorbehoud)
Maria Parfonova werd geboren in 2005 in Kyiv. Ze begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en studeerde vanaf 2012 aan de Kiev Children’s Music School No.35.
In 2021 behaalde ze de eerste prijs bij de Kamermuziekcompetitie. In datzelfde jaar bereidde ze het Eerste Pianoconcert van Prokofjev voor met het schoolorkest, dat in april 2022 zou worden uitgevoerd in de Kyiv Filharmonie.
Door de oorlog in Oekraïne moest Maria in maart van datzelfde jaar haar land ontvluchten. Een maand later werd ze toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam.
28 maart Semere Walday (Eritrea) – Godfrey Lado (Zuid-Sudan)
Semere Welday
De Eritrese Semere Welday neem ons mee op een muzikale reis. In zijn geboorteland woedde lang een onafhankelijkheidsoorlog, die uitmondde in een autocratie. Enkele jaren later brak een grensoorlog uit met Ethiopië. Met vier internationale professionele muzikanten vormt Welday de band Adulis. Samen creëren ze een swingende fusion van, Eritrees/Ethiopische klassieke muziek & Nederlandse jazz, Vanavond speelt hij op de krar, een Eritrees/Ethiopisch instrument die hij zelf bouwt. Bijgestaan door een andere muzikant, speelt hij een set van Eritreese traditionals.
Godfrey Lado, oprichter van de groep Forgotten Stones, vluchtte in 1997 naar Nederland vanuit de oorlog in Zuid-Soedan. Met deze vlucht voorkwam hij dat hij, onder het mom van nationale dienstplicht, mee moest vechten tegen zijn eigen volk. De verhalen, tradities en cultuur van zijn geboorteland nam hij met zich mee. Samen met zijn oorlogservaringen vinden die hun weg in de teksten en muziek van deze componist, dichter en zanger. Godfrey brengt een saxofonist, gitarist en percussionist mee. Ze brengen een blend van de Oost-Afrikaanse melodieën, rumba & reggae.
Hart op de Tong | DRIEDAAGSE
26 maart Logosamphia ‘Sadra Hemati (Iran-Nederland)
27 maart Maria Parlovona (Oekraïne) | Irakli (Georgië) | Fernando Lamereinhas (Portugal) (onder voorbehoud)
28 maart Semere Walday (Eritrea) | Godfrey Lado (Zuid-Sudan)
Vooruitlopend op de programmering van de Roode Bioscoop rondom het bevrijdingsfestival Ontsnapte Klanken 2025 organiseert de Roode Bioscoop in samenwerking met Guido Attema onder de naam Hart op de Tong drie dagen een aantal optredens en gesprekken met artiesten die net als de artiesten op het festival, lang of kort geleden hun moederland hebben moeten verlaten om hun leven te redden, of vervolgd werden om hun religie, sekse, ras of mening. Wij willen natuurlijk genieten naar hun muziek of voordracht, maar daarbij zeker ook aandacht geven aan het verhaal over hun leven toen en nu.
Gesprekken waar we in de drukte van het festival geen mogelijkheid voor hebben.